Cosmina Nicolescu, Fandacsia: Mirese din toata lumea, indrazniti sa spargeti tiparele si sa realizati o nunta extrem de personala!

Cosmina Nicolescu, care, intr-un incubator creativ de visuri si emotii, a creat brand-ul Fandacsia, ne-a relatat, intr-un interviu exclusiv, cum au luat fiinta primele fandacsii, cum ghiceste dorintele clientelor, nu in cafea, ci in forme si culori si, mai ales, ce surprize ne pregateste in continuare. Cosmina indeamna miresele de pretutindeni sa indrazneasca sa sparga tiparele si sa realizeze o nunta unica si personala.cosmina-nicolescu-fandacsia-mirese-din-toata-lumea-indrazniti-sa-spargeti-tiparele-si-sa-realizati-o-nunta-extrem-de-personala_p280_l_9 cosmina-nicolescu-fandacsia-mirese-din-toata-lumea-indrazniti-sa-spargeti-tiparele-si-sa-realizati-o-nunta-extrem-de-personala_p280_l_8 cosmina-nicolescu-fandacsia-mirese-din-toata-lumea-indrazniti-sa-spargeti-tiparele-si-sa-realizati-o-nunta-extrem-de-personala_p280_l_7

Cum a luat fiinta Fandacsia? Ce idei au inspirat nasterea acestui brand?

Fandacsia s-a nascut intr-o primavara dupa o lunga perioada de ecloziune intr-un sertar unde larva Fandacsia a stat ascunsa, in incubator creativ, mai multi ani, poate prea multi. Pasiunea palariilor m-a cuprins de timpuriu, pe vremea cand pe liceeni ii cuprinde febra muzicii sau a altor patimi. Eu confectionam palarii de catifea pe care le vindeam intr-un magazine bucurestean mare deschizator de drumuri. Faceam fandacsii avant-la-lettre pe care le daruiam si urmaream cu atentie orice dara de palarie oriunde ar fi aparut, in jurnal de moda sau in albume de arta. Dupa liceu acest proiect a fost mai discret si producea dovezi de existenta doar pentru uz propriu sau pentru prietene apropiate. Pana intr-o primavara revolutionara si propice. Tot ce acumulasem, imagini multe, ceva varsta au facut sa se rupa incuietoarea sertarului.
Ce isi doresc miresele cand apeleaza la o “fandacsie”?

Isi doresc sa dea de pamant cu voalul ponosit pe care il gasesti atasat de imaginea miresei, indiferent de rochie. E o miscare anti-voalul de pe Lipscani. In primul rand. Apoi, sper ca intervine seductia fandacsiei, care propune un unicat. In general, eu lucrez unicate, dar pentru mirese, cred ca un numar unu, singular e o varianta foarte reverentioasa si potrivita cu acest eveniment fara-de-egal.

cosmina-nicolescu-fandacsia-mirese-din-toata-lumea-indrazniti-sa-spargeti-tiparele-si-sa-realizati-o-nunta-extrem-de-personala_p280_l_6 cosmina-nicolescu-fandacsia-mirese-din-toata-lumea-indrazniti-sa-spargeti-tiparele-si-sa-realizati-o-nunta-extrem-de-personala_p280_l_5 cosmina-nicolescu-fandacsia-mirese-din-toata-lumea-indrazniti-sa-spargeti-tiparele-si-sa-realizati-o-nunta-extrem-de-personala_p280_l_3

Stiu ca recomanzi clientelor diferite modele, in functie de culoarea parului, de fizionomie si personalitate. Ce tip de palarii ai recomanda domnisoarelor de onoare, care asortate fiind, sa se potriveasca si sa avantajeze diferite tipuri de fizionomii si personalitati?

Voi recomanda variatiuni de forma pastrand textura si evantual culoarea sau o palarie “citat”, o palarie care rezoneaza cu o forma clasica, o forma consacrata in istoria costumului. Cum ar fi cele din anii 40. Am avut anul trecut o comanda pentru o nunta mai complicata, cu opt domnisoare de onoare care, impreuna cu mireasa, isi doreau cate o fandacsie. Numai una dintre cele noua locuia in Romania si, in acest caz, conversatiile mele via email au fost pe masura distantei: lungi si elaborate. Am primit fotografii cu fiecare dintre domnisoarele de onoare si cate o descriere a personalitatii fiecareia. Atat fizionomia cat si preferintele personale sunt importante. Unei femei plina de entuziasm, cu verva, vulcanica nu i-as recomanda sa poarte ceva discret, unei doamne interiorizata, cu preferinte clasice i-as recomanda sa pastreze aceeasi linie abordand o palarie eleganta prin simplitatea liniei.
Nunta aceea a iesit minunat. Am primit fotografii si mi s-a transmis ca toate domnisoarele de onoare au gasit fandacsia ca o rima perfecta a personalitatii fiecareia. Ceea ce m-a flatat, orgoliul meu a fost alimentat si, odata cu el, si speranta mea ca pot lucra ceva care sa cuprinda mesajul celei ce adopta fandacsia.

cosmina-nicolescu-fandacsia-mirese-din-toata-lumea-indrazniti-sa-spargeti-tiparele-si-sa-realizati-o-nunta-extrem-de-personala_p280_l_1 cosmina-nicolescu-fandacsia-mirese-din-toata-lumea-indrazniti-sa-spargeti-tiparele-si-sa-realizati-o-nunta-extrem-de-personala_p280_l_2

Ce ai recomanda unei mirese romantice si delicate? Dar uneia extravagante?

Probabil ca cel mai romantica varianta este aceea a florilor naturale. Cat mai simplu, cu atat mai aproape de sensibilitatea unei mirese delicate. Se poate aduga un voal cu dimensiuni atipice, fie doar o voaleta, fie un voal foarte lung, ca o trena, sau lung si in fata, pana la tivul rochiei. E adevarat ca florile naturale nu rezista cat au nuntasii de petrecut. Pot recomanda un origami textil, o floare stilizata, sau o cateva accesorii geometrice conturate de o organza transparenta. Fiecare dintre ele diafane, eterice, lipsite de ostentatie. Daca ingredientul romantic presupune si inclinatie spre princiar atunci as recomanda o tiara lipsita de falsuri sau dantela combinata cu pene.
Unei mirese extravagante i-as propune formele care imi plac atat de mult,de inspiratie geometrica, constructii arhitecturale, care sa compenseze volumul exagerat al rochiei de mireasa care, deobicei, inghite capul si chipul miresei intr-o mare pata alba, disproportionate fata de trup. Daca ne uitam la rochiile de bal, sau la rochiile de seara, in albumele de istoria costumului, sau in filme, vedem ca amploarea rochiei este completata invariabil de un accesoriu in zona chipului. Fara acesta “compozitia” intregului este dezechilibrata.
Ce surprize ne pregateste Fandacsia in viitor si ce tendinte vor influenta aceste surprize?

Sunt cateva “colectii” separate gandite pentru magazinele aparte cu care colaborez si pentru altele cu care voi colabora. Fandacsiile pentru Musette, sezonul toamna-iarna vor ajunge probabil in magazine la mijlocul lui octombrie. Va promit Fandacsii din piele, cu broderii si insertii. Sunt mai multe noutati, lucrez la mai multe colectii separate, voi semna si colaborari cu alti designeri pe care le voi anunta pe pagina de facebook a Fandacsiei (Facebook.com/Fandacsia), unde va astept cu covorul rosu intins. Tot acolo voi publica si cele mai frumoase fotografii, realizate la cele mai frumoase nunti unde fandacsia a fost onorata sa poata ajunge , martor si sustinator al fericirii.

In final, da-mi voie sa urez o nunta frumoasa, chic, dupa chipul si asemanarea celei care o viseaza. In concluizie: Mirese din toata lumea, indrazniti sa spargeti tiparele si sa realizati o nunta extrem de personala!

foto: Fandacsia