Cum sa negociezi cu fotograful sau cameramanul

NuntaSic vine in ajutorul celor care se pregatesc de o discutie/negociere cu fotograful sau cameramanul, oferindu-va o serie de sfaturi practice. Fie ca va pregatiti de o nunta traditionala, fie ca organizati o nunta “sic”, sunt cateva reguli de baza de care trebuie sa tineti cont. Cum in jurul organizarii nuntilor s-a dezvoltat o adevarata piata, acest lucru este in avantajul mirilor, care pot alege in prezent dintr-o varietate larga de “sortimente”.

Documentarea
Mergeti la targuri de nunti, vizitati magazine de specialitate. De asemenea, fiti vigilenti cu sursele din jurul vostru. Fotograful poate fi recomandat de catre o persoana, de catre un site sau de o publicatie de specialitate.

Bugetul
Dupa ce v-ati documentat temeinic in legatura cu preturile practicate, stabiliti impreuna bugetul. Oricat de stramtorati sunteti, alegeti un fotograf profesionist. Nu oricine detine un aparat foto performant este si un fotograf bun. Tineti minte ca la finalul evenimentului, fotografiile si filmarea reprezinta cele mai importante amintiri.

Alegerea
Studiati cu atentie portofoliul fotografului. Nu va lasati pacaliti de cele cateva poze de prezentare, pe care le arata tuturor. Pe el il veti avea alaturi pe tot parcursul evenimentului si ar fi tare neplacut sa rateze cadre importante sau sa intampine dificultati tehnice in momente cheie. Repetati obsesiv in minte sintagma “raport calitate/pret”. Acest echilibru fragil este, uneori, incalcat flagrant.

Discutia/negocierea
Discutia pe care o veti avea cu fotograful/cameramanul reflecta, in mare parte, ce se va intampla in ziua cea mare, cand sigur nu veti avea timp de indicatii.

Cateva puncte cheie ale discutiei:

Pretul – asigurati-va ca stiti costurile de la inceput si ca pretul nu se va schimba dupa eveniment. Intrebati si de prezenta celui de-al doilea fotograf, cand negociati pachetul. De asemenea, stabiliti modalitatea de plata: in rate, integral la sfarsit etc.

Negocierea – incercati, intr-o maniera eleganta, sa obtineti un discount. Nu propuneti voi un pret. Acest lucru va crea o atmosfera jenanta iar unii fotografi se vor simti jigniti.

Calitatea/cantitatea – spuneti-va parerea in legatura cu nivelul de prelucrare al fotografiilor in diverse softuri de editare foto (ex. Photoshop). Totodata, stabiliti numarul de fotografii printate pe care le veti primi (daca este cazul). In ceea ce priveste filmarea, stabiliti durata aproximativa pentru care veti plati.

Timpul – Stabiliti calendarul exact al evenimentelor astfel incat fotograful sa-si poata organiza timpul eficient. De exemplu, comunicati din timp daca e cazul sa se pregateasca si pentru o sedinta foto in exterior (parcuri, obiective turistice, etc.). Momentul zilei in care se desfasoara sedinta foto se alege in functie de programul mirilor dar si in functie de fotograf (in timp ce unii prefera miezul zilei, altii scot fotografii senzationale la apus).

Altele – Dupa ce s-au descretit fruntile si s-a incheiat targul, incercati sa stabiliti, pe cat posibil, o relatie amicala cu fotograful/cameramanul ales. Evident, el este persoana care va fi pe urmele voastre pe tot parcursul zilei. Sub nicio forma, nu acceptati ca fotograful sa fie si cameraman. La sfarsit, daca sunteti multumiti, recomandati si altor miri fotograful/cameramanul ales.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa cititi si interviurile celor doi fotografi dragi noua, Razvan Danaila si Alex Ranta.

sursa foto: sxc.hu