Something old, something new, something borrowed, something blue

Exista, fara indoiala, multe traditii de nunta, unele imprumutate, altele specific romanesti. Una dintre cele mai raspandite traditii de nunta este cea conform careia mireasa trebuie sa poarte asupra ei, pentru a avea o casatorie reusita, patru elemente cu urmatoarele caracteristici: ceva vechi, ceva nou, ceva imprumutat si ceva albastru.

something-old-something-new-something-borrowed-something-blue_p105_l_2Originea acestui obicei se regaseste in Anglia in perioada victoriana, iar textul in original suna astfel:

“Something old, something new,
Something borrowed, something blue
And a silver sixpence in her shoe.”

(“Ceva vechi, ceva nou, ceva imprumutat, ceva albastru si o moneda de argint in pantoful miresei.”)
Moneda de argint. Purtata in pantoful miresei, aceasta garanta cuplului bunastarea financiara viitoare, fiind un simbol al norocului si abundentei. Probabil fiind destul de incomod de purtat, in timp, obiceiul a fost adaptat. Astfel, in ziua de astazi s-a pastrat doar “ceva vechi, ceva nou, ceva imprumutat si ceva albastru”.

Ceva vechi semnifica continuitatea, legatura cu trecutul, cu familia, cu stramosii. De asemenea, elementul vechi pozitioneaza noul cuplu in cadrul familiei, transformandu-l intr-o entitate distincta, dar legata de ceilalti membri ai acesteia. Cele mai multe mirese aleg sa poarte o bijuterie veche, primita de la bunica sau mama, pastrand astfel obiectele de valoare in familie.

Ceva nou semnifica optimismul, speranta intr-un viitor bun alaturi de persoana iubita. Elementul “nou” este un simbol al noii legaturi ce se formeaza in aceasta zi speciala, menite sa dureze o viata intreaga. Tinuta miresei este compusa, in general, din mai multe articole noi: rochia, pantofii, accesoriile.

Ceva imprumutat. Mireasa imprumuta de obicei un obiect de la un cuplu de prieteni, care au o casnicie fericita, acest lucru reflectandu-se si asupra tinerei perechi si devenind astfel un talisman aducator de noroc. Printre cele mai uzuale obiecte imprumutate se numara: bijuterii, gentute, batiste din matase, etc.

Ceva albastru. A purta ceva albastru in ziua nuntii simbolizeaza dragostea si fidelitatea ce trebuie sa guverneze viata tinerei familii. Cel mai frecvent, miresele poarta jartiera albastra sau batiste de matase brodate cu albastru. O mireasa excentrica poate opta chiar si pentru o pereche de pantofi albastri.

Cu o traditie extrem de veche, aceste obiceiuri au fost preluate cu entuziasm in randul mireselor din lumea intreaga, reprezentand pentru acestea o aducere la scena a unor trairi, sentimente si emotii.
foto: Maggie Smith / Freedigitalphotos